Auteur Topic: APK regels 01-05-09  (gelezen 5405 keer)

Offline Jaap

  • L86C-0004 "niet kabouter"
  • Administrator
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.023
  • Geslacht: Man
  • Jaap Peters
    • www.steilheck.nl
APK regels 01-05-09
« Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:03:27 »
Hieronder de wijzeging omtrent de regels voor de APK
Er gaan drastisch dingen veranderen omtrend de aftermarket Xenon verder valt het wel mee en worden sommige dingen zelfs versoepeld
hieronder dus meer dit is letterlijk overgetypd uit het RDW boekje ;)

Algemen bouwijze van het voertuig
Roest:
De roestnorm en de bijbehorende gradaties zijn ongewijzigd.
Ook de manier waarom een roestschade moet zijn gerepareerd is grotendeels hetzelfde gebleven.Als er een documentatie van de fabrikant aanwezig is waarin staat hoe roestschade gerepareerd moet worden,mag de reparatie straks ook volgens deze documentie zijn uitgevoerd

Motor-en brandstofsysteem
Controle van alle motor en brandstofsystemen
Alle brandstofsystemen moeten worden gecontroleerd op deugdelijkheid en op eventuele lekkage.
Dus niet alleen het hoofdbrandstofsysteem.Denk bijvoorbeeld aan een kookinstallatie van een kampeerauto of de brandstoftank voor een koel motor op een oplegger.
Ook moeten alle tanks indien van toepassing,zijn voorzien van een passende tankdok

Stofkap bij LPG-installatie
Op de vulaansluiting van een LPG-installatie moet een stofkap aanwezig zijn.
Deze bescherm de vulaansluiting tegen bijvoorbeeld zand dat bij het tanken tussen de afdichting van de terugslagkleppen kan komen,waardoor deze niet meer goed afdichten.
Zit een vulaansluiting bijvoorbeeld achter de benzineklep dan hieft er geen stofkap aanwezig te zijn/

Krachtoverbrenging
Snelheidsmeter:
Er hoeft alleen nog maar gecontroleerd te worden op een aanwezigheid van de snelheidsmeter,
De controle op goede werking en verlichting van de meter vervalt.

Eisen kruiskoppelingen aandrijflijn vervallen
De specifieke eis voor kruiskoppelingen in de aandrijflijn vervalt.
In plaats daarvan geld nu de eis dat alle onderdelen van de aandrijflijn deugelijk moeten zijn en deugelijk moeten zijn bevestigd.Dit geld bijvoorbeeld ook voor een homokinetische koppeling van een aandrijfas

Assen
Controle fuseekogel
De manier waarop een fuseekogel moet worden gecontroleerd,wordt niet meer voorgeschreven.De keurmeester is ervoor verantwoordelijk dat dit op een goede manier gebeurd.
Dat kan bijvoorbeeld zijn in de rijstand van het voertuig of door de wielen uit te laten hangen,
Ook kan het bij bepaalde constructies nodig zijn de draagarm de ondersteunen,Het gaat erom dat de eventuele speling zichtbaar wordt gemaakt.
De manier waarom dit gebeurd kan wisselen

Controle overige draaipunten wielophangingen
Bij een volledig onafhankelijke wielophanging geld de eis dat de overige draaipunen in deze wielophaingen niet meer dan 1mm speling mogen hebben,Ook mogen er geen contact plekken zijn.
De bevesteging van de draaipunten in een semi-onafhankelijke wielophanging en een starre as moeten deugelijk zijn.Dat kan dus ruimer zijn dan bij een onafhankelijke wielophanging

Roestvorming velgen
De velgen van een voertuig mogen niet te veel verroest zijn

Ophanging
Als er op de banden een draairichting staat aangegeven,dan moetde band goed op de velg zitten.De draairichting wordt meestal aangegeven door een pijl met de tekst "rotation".De pijl op de band moet de draairichting van de band aangeven als het voertuig naar voren rijd

Maataanduiding banden
Op 1 as moet de zelfde maat banden zijn gemonteerd.De breedte van de band,de verhouding tussen de bandbreedte en de bandhoogte en de diameter van de velg die op de band staat aangeven moeten dus links en rechts het zelfde zijn.

Noodwiel
Bij een APK-keuring mag er geen noodwiel op 1 van de assen zitten

Stuurinrichting
Speling koppelingen
Alle koppelingen in de stuurinrichting moeten zichtbaar spelingsvrij zijn

Controle stuurbekrachtiger
De stuurbekrachtiger moet goed werken.Dit wordt gecontroleerd door eerst aan het stuur te draaien als de motor niet loopt en vervolgens nog eens aan het stuur te draaien als de motor wel loopt .Het moet merkbaar zijn dat de stuurbekrachtging het doet.De slangen van de stuurbekrachtiger mogen niet te veel beschadigd zijn.Dit houd in dat het wapeninsmateriaal van de slang niet zichtbaar mag zijn.Ook mogen de slangen niet tegen bewegende onderdelen aankomen.De stuurbekrachtiger mag geen ergniste lekkage vertonen.Om dit te controleren moet het stuur bij draaiende motor in de uiterste stand worden gedraaid

Reminrichting
Dikte remschijf
Een remschijf mag niet te dun zijn.als de remschijf zo dun is dat er een grote kans op afbreken is,moet deze worden afgekeurd.

Antiblokeersysteem (ABS)
De onderdelen van het ABS moeten aan dezelfde eisen voldoen als de andere onderdelen van het remsysteem.Dat betekend bijvoorbeeld dat tanden van het ringwiel van het ABS-systeem niet afgebroken mogen zijn.
Ook het controle lampje van het ABS goed werkt.

Controle waarschwuingsinrichting remvloeistofreservoir vervallen
De controle van het waarschuwingslampen van het remvloeistofniveau vervalt.
Vanzelfsprekend moet nog wel worden gecontroleerd of er voldoende remvloeistof in het reservoir zit

Carroserie
Deuren.
De deuren van een personen auto of bedrijfsauto moeten nu van binnen en van buiten zijn te openen.Het gaat om alle deuren moet uitzondering van die in de laadruimten.Dit was al het geval bij aangepaste taxi`s,maar is dus nu een eis voor alle voertuigen.

Ruiten
bij een APK-keuring hoeft niet meer gecontroleerd te worden of de voorruit en de ruiten links en rechts van de bestuurder (en als er geen rechterbuitenspiegels in ook de achterruit) zijn voorzien van onnodige voorwerpen.Denk aan bijvoorbeeld folie of het tinten van ruiten.Een voertuigeigenaar kan hiervoor wel door de politie voor worden bekeurd.

Spiegels.
Er hoeft niet meer gecontroleerd te worden of de linkerbuitenspiegels vanuit het voertuig verstelbaar is.
Ook hoeft niet meer gecontroleerd te worden of deze spiegels bij voertuigen van voor 1975 omklapbaar is

Airbags en gordelspanners
Airbags en gordelspanners moeten aanwezig zijn,als ze van fabriekswegen zijn gemonteerd.Ook moet het controlelampje goed werken.Als duidelijk is dat een airbag verwijderd is op de plaats waar in de auto AIRBAG staat vermeld of als het controlelampje blijft branden of niet werkt,moet hiervan melding worden gemaakt.Er moet dan op het keuringsrapport een reparatieadvies worden gegevens.
Het voeruit wordt dus hierop niet afgekeurd

Lichten
Gasontladingslichten(XENON-lichten)
Als de dimlichtingen gasontlandigslampen (Xenonlichten) hebben,dan moeten deze lichten een goedwerkende koplampsproei-installatie hebben.Ook mag het dimlicht niet uitgaan als er wordt overgeschakeld van dimlicht naar grootlicht.
Reden is dat het soms even duurt voordat en lamp met gasontlading op volle sterkte is.Bij het overschakelen van groot naar dimlicht,moet het dimlicht eerst nog op sterkte komen,waardoor er korte tijd weinig licht is.
Als na het inschakelen het dimlicht feller wordt, is te zien dat het gasontladigslampen zijn.Dit is ook te zien aan de spanningstransformator voor de gasontladingslampen.Hierop staat een waarschuwingssymbool voor hoge spanning.

Handmatige verstelling dimlicht
Als ht voertuig een handmatige verstelling vor het dimlicht heeft,moet deze werken.Dit kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd door op het koplamptestapparaat te kijken of de licht/donker-scheiding van het dimlicht verschuift als de handmatige verstelling wordt bediend.

Motor-en brandstofsysteem
Mileuboek vervalt
Het mileuboek is komen te vervallen.Voor auto`s waarop het mileuboek van toepassing was geld een CO-percentage van 4,5% of 3,5%.Welke van deze twee percentages is afhankelijk van de datum eerste toelating van de auto

Geen emissietest vaan hybrides
Auto`s met een hybride aandrijving zijn vrijgesteld van de emissietest.
De stationaire meting van het CO,de lambdameting en de CO-metingen bij verhoogd toerental hoeven niet te worden uitgevoerd.
Wel moet de auto worden gecontrleerd op de aanwezigheid van een katalystator en een lambdasonde

Aanwezigheid katalysator en lambdasonde
De eisen voor de aanwezigheid van een katalysator en een lambdasonde bij benzinemotoren zijn verander.Personenauto`s met een datum eerste toelating van na 31-12-1995 moeten een katalysator en lambdasonde hebben.Bedrijfsauto`s lichter dan 3500kg en een datum eerste toelating van na 31-12-1997 moeten ok een katalysator en een lambdasensor hebben.Deze eisen gelden als op het kentekenbewijs bij bijzonderheden staat dat de betreffende auto hiervan is vrijgestelt.
Bij personen auto`s toegelaten na 31-12-1992 en bedrijfsauto`s toegelaten na 31-12-1994 moeten een viergasmeting worden uitgevoerd als er een katalysator en een lambdasonde is gemonteerd

EOBD gebruik
bij auto`s met een EOBD-systeem mag met een EOBD-scantool het motormanagment worden uitgelezen.Als hierin geen fouten (-codes) zitten en de Readiness is afgerond,hoeft bij stationair toerental geen CO-precentage meer gemeten te worden.Readiness houd in dat het EOBD in ht motormanagment een aantal controles heeft afgerond en klaar is om uitgelezen te worden.De viergastester,bij verhoogd toerental,moet nog wel met de viergasteter worden gedaan.Als er fouten in het motormanagment zitten of de Readiness is niet klaar moet er wel een CO-meting,met een viergastester,bij stationair toerental worden gedaan.

Assen
Eisen stabilisator
De stabilisatoren van personenauto`s en bedrijfsauto`s moeten goed vastzitten en mogen geen breuken of scheuren hebben.

Bandenspanning
De banden moeten de juiste spanning hebben.Dit is de spanning dit in de auto staat of op de tabel van een bandenfabrikant.Bij een te lage spanningen moeten de banden tijdens de keuring worden opgepompt.
De bandenspanning moet op 1 af gelijk zijn

Mijn wagenpark Fix what ain't broken

Offline Gerard

  • 28/07/1988 - 12/02/2016 † L86C-0131 Allmighty
  • Register Moderator
  • Non-Register lid
  • Berichten: 3.329
  • Geslacht: Man
  • Gerard Knol
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #1 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:14:10 »
Wat een werk!
Had al een PDF gepost :P

Ze moeten trouwens nu ook op bandenspanning gaan afkeuren o.a...
Was APKboer hier, niet blij mee, die nieuwe regeltjes

Offline Jaap

  • L86C-0004 "niet kabouter"
  • Administrator
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.023
  • Geslacht: Man
  • Jaap Peters
    • www.steilheck.nl
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #2 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:39:42 »
Wat een werk!
Had al een PDF gepost :P

Ze moeten trouwens nu ook op bandenspanning gaan afkeuren o.a...
Was APKboer hier, niet blij mee, die nieuwe regeltjes
Nee:
Citaat
Bandenspanning
De banden moeten de juiste spanning hebben.Dit is de spanning dit in de auto staat of op de tabel van een bandenfabrikant.Bij een te lage spanningen moeten de banden tijdens de keuring worden opgepompt.
De bandenspanning moet op 1 af gelijk zijn

Afkeuren op bandenspanning: dat is net zoiets als afkeuren op een kapot lampje. Je bent een erg klant gerichte garage als je dat niet even fixt.
Mijn wagenpark Fix what ain't broken

Offline patrick86c

  • L86C-0031
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.894
  • Geslacht: Man
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #3 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:42:30 »
moet je tegen woordig ook met achteraf inbouw xenon sproeiers hebben voor je lampen?
XZ-88-RR VW Polo 2 coupe de “rooie rakker”.  
HB-LZ-74 VW Polo 2f coupe
XX-37-HR VW Polo 2

Offline Gerard

  • 28/07/1988 - 12/02/2016 † L86C-0131 Allmighty
  • Register Moderator
  • Non-Register lid
  • Berichten: 3.329
  • Geslacht: Man
  • Gerard Knol
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #4 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:49:01 »
Nee:
Afkeuren op bandenspanning: dat is net zoiets als afkeuren op een kapot lampje. Je bent een erg klant gerichte garage als je dat niet even fixt.

Overheen gelezen.. :$
Vind ABS controle wel een goed ding.
Minder voor veel mensen op volksforum b.v. is dat het aantal cilinders weer wordt gecontroleerd.

Offline Gekke Gerrit

  • L86C-0070
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 17.529
  • Geslacht: Man
  • Geert
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #5 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 22:57:22 »
moet je tegen woordig ook met achteraf inbouw xenon sproeiers hebben voor je lampen?

Volgens mij officieel altijd zo geweest: koplampsproeiers en niveau-regeling zijn bij Xenon verplicht, achteraf of serie? Daarom ook zo'n hekel aan achteraf-Xenon: het verblindt echt wel (zelfs bij daglicht)! -gert-
Bedenk goed, wat je met je laatste Polo doet!

Offline patrick86c

  • L86C-0031
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.894
  • Geslacht: Man
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #6 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 23:18:42 »
ga jij maar eens rijden in het donker met xenon,wereld van verschil.
Ik had er zelf ook de pest  aan xenon in het begin tot dat ik het toch maar eens zelf in gebouwt heb.
XZ-88-RR VW Polo 2 coupe de “rooie rakker”.  
HB-LZ-74 VW Polo 2f coupe
XX-37-HR VW Polo 2

Offline KoenG40

  • L86C-0022
  • _Register lid 2017_
  • Non-Register lid
  • Berichten: 3.874
  • Geslacht: Man
  • Koen
    • Websitetitel
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #7 Gepost op: ma, 30 mrt 2009, 23:59:50 »
Volgens mij officieel altijd zo geweest: koplampsproeiers en niveau-regeling zijn bij Xenon verplicht, achteraf of serie? Daarom ook zo'n hekel aan achteraf-Xenon: het verblindt echt wel (zelfs bij daglicht)! -gert-
Mijn APK-garage ziet geen keuringsprobleem met aftermarket-Xenon, indien het lichtbeeld correct is en de lichtkleur niet witter-dan-wit (lees: blauw of violet) is (lichttemperatuur niet hoger dan 4300 K).


Uit http://www.pilot-xenon.nl/vragen.php#vraag_3
"3. Heb ik koplamp sproeiers en automatische hoogte regeling nodig?
Volgens de RDW:
“Auto's die af fabriek met Xenon verlichting geleverd worden dienen te zijn uitgerust met automatische niveau regeling en een wis was installatie op de koplampen. Echter voor het later inbouwen van Xenonverlichting gelden deze regels niet. De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft te kennen gegeven dat bij de APK keuring alleen gelet wordt op het lichtbeeld. Dit lichtbeeld verandert na de inbouw van de Xenonverlichting niet omdat het brandpunt van de Xenonlamp in de bestaande reflector hetzelfde blijft.”"

"Bewijs" uit de praktijk: in januari jl. in Engeland gereden - zónder 'afgeplakte' lenzen, in het donker, tweebaanswegen, veel tegenliggers: geen enkel signaal van 'verblinding' gekregen!

Offline Jaap

  • L86C-0004 "niet kabouter"
  • Administrator
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.023
  • Geslacht: Man
  • Jaap Peters
    • www.steilheck.nl
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #8 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 10:45:30 »
Tja Koen:
Citaat
De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft te kennen gegeven dat bij de APK keuring alleen gelet wordt op het lichtbeeld


Dat is net zoiets als de controle op het aantal cilinders: als het bij de APK niet gecontroleerd wordt, wil dat nog niet zeggen dat het ook toegestaan is.  Regels rond Xenon zijn wat dat betreft lekker duidelijk en vooral ook consequent. pilot-xenon.nl zal die teksten uitzoeken die voor hen het gunstigst uitpakken. Als er bij de APK keuring wordt toegevoegd dat Xenon alleen mag in combi met koplampsproeiers,.. dan zul je toch echt koplampsproeiers moeten hebben..

Destijds was het:
- niveauregeling + koplampsproeiers verplicht voor NIEUWE auto's met Xenon
- alleen koplampsproeiers verplicht voor achteraf inbouw Xenon

Ik was destijds helemaal blij met mijn koplampsproeiers op de ToekToek en de GL, maar heb nog nooit Xenon ingebouwd.

Let wel: Ik ben niet voor of tegen Xenon, maar wel tegen verkeerd afgestelde lampen: Want ook met sproeiers of niveauregeling én zonder Xenon kunnen de lampen verkeerd staan afgesteld.
Ik ken mensen, ook van hier op het forum, die rustig maanden blijven rond rijden met een koplamp die richting de hemel wijst.

Zodra er gele Xenon beschikbaar komt, wil ik het best proberen :)
Mijn wagenpark Fix what ain't broken

Offline patrick86c

  • L86C-0031
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.894
  • Geslacht: Man
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #9 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 11:09:16 »
Ben vorig jaar probleemloos door de apk gekomen,maar aangezien ze de regels wat gaan veranderen was dit mijn vraag.
en idd zoals jaap zegt:er zijn zat mensen die rondrijden met H4 of whatever die naar de maan schijnen.
Mocht ik in 2010 afgekeurt worden op die lampen dan ga ik op zoek naar bumpers met sproeiers.
XZ-88-RR VW Polo 2 coupe de “rooie rakker”.  
HB-LZ-74 VW Polo 2f coupe
XX-37-HR VW Polo 2

Offline Merijn

  • L86C-0121
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 1.925
  • Geslacht: Man
  • Merijn
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #10 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 11:11:48 »
Destijds was het:
- niveauregeling + koplampsproeiers verplicht voor NIEUWE auto's met Xenon
- alleen koplampsproeiers verplicht voor achteraf inbouw Xenon
Regels van niveauregeling + sproeiers geldt voor auto's met bouwjaar ná 01-01-2007. (of was t nou 2008?  -wanker- Regels zijn diverse keren overhoop gegaan voordat ze daadwerkelijk ingevoerd werden)
Maar nu weet ik dus niet of nu met deze nieuwe aanpassingen dat bouwjaar is komen te vervallen en het gewoon voor álle auto's geldt..

Gele xenon: 4300K al eens gezien?
Nog niet geel-geel, maar vergeleken met een "standaard" setje 6000K komt het al een heel eind...  :)

Offline KoenG40

  • L86C-0022
  • _Register lid 2017_
  • Non-Register lid
  • Berichten: 3.874
  • Geslacht: Man
  • Koen
    • Websitetitel
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #11 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 11:31:39 »
@ Jaap, je hebt weer eens gelijk.  -thumbsup- Als de regels in toekomst worden aangepast hebben de achteraf-inbouwers alsnog een uitdaging.

@ Skooty: ik heb 4300K, en dat is toch echt wit-wit  -ja-

Uit: http://www.apkkeurmeesterservice.nl/default.asp?page=rubrieken&rubriekid=33

6. Als er bij een auto achteraf xenonverlichting is ingebouwd, levert dit dan problemen op voor de APK?

Bekijk antwoord»
Wanneer een auto voorzien is van xenon verlichting moet een automatische koplamphoogteregeling en een koplampreinigingssysteem aanwezig zijn. Deze eis wordt getoetst bij de typegoedkeuring van zo"n auto. Op dit moment staat deze eis nog niet in de Regelgeving APK. Bij achteraf inbouwen kan de keurmeester dus alleen maatregelen nemen als de afstelling dimlicht fout is afgesteld. Zo ook als een eventueel aanwezige stelinrichting, waarmee de dimlichtafstelling eenvoudig aan de beladingstoestand kan worden aangepast, fout staat.

Is ook te vinden op site van RDW: http://www.rdw.nl/nl/voertuigbranche/rdw_erkenningen/apk_erkenning/regelgeving_apk.htm
Als je deze artikelen doorleest zie je dat (nog) nergens staat dat bij achteraf-inbouw een hoogteregeling- enof reinigingssysteem aanwezig moet zijn

§ 10.  Verlichting, lichtsignalen en retroreflecterende
voorzieningen...............................................................................49
Artikel 5.2.51  - verplichte lichten en retroreflectoren......49
Artikel 5.2.53  - kleur........................................................51
Artikel 5.2.55  - werking...................................................51
Artikel 5.2.56  - afstelling dimlicht...................................52
Artikel 5.2.57  - toegestane lichten en retroreflectoren.....54
Artikel 5.2.59  - kleur toegestane lichten..........................55
Artikel 5.2.61  - plaatsing..................................................56
Artikel 5.2.62  - controlelampje mistachterlicht...............57
Artikel 5.2.63  - werking achteruitrijlichten......................57
Artikel 5.2.64  - verbod van verblindende verlichting......57
Artikel 5.2.65  - verbod andere dan verplichte of  toegestane verlichting.............................57

Offline uuldriks_g40

  • EX-G40 Genesis nu YZF-R6
  • Non-Register lid
  • Berichten: 454
  • Geslacht: Man
  • Henk Uuldriks
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #12 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 22:59:50 »
Oké, de datum voor een verplichte kat is veranderd zie ik, vana ergens in 95. Maaaaaaaar omdat ik een U9 op mn kenteken heb is het dan nog verplicht of mag hij er onderuit?
Yamaha YZF-R6 :D

Offline Gekke Gerrit

  • L86C-0070
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 17.529
  • Geslacht: Man
  • Geert
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #13 Gepost op: di, 31 mrt 2009, 23:07:01 »
K6 is geen katverplichting, maar wel voldoen aan een strenge norm (die je waarschijnlijk zonder kat niet haalt, kán echter wel... -ja- )
U9 is volgens mij simpelweg verplicht om een kat te hebben, maar wie verbiedt het je om 'm leeg te halen?! Alleen het voldoen aan de (nog iets strengere) norm lijkt me moeilijk haalbaar... -dunno-
Bedenk goed, wat je met je laatste Polo doet!

Offline patrick86c

  • L86C-0031
  • Register lid 2017
  • Non-Register lid
  • Berichten: 10.894
  • Geslacht: Man
Re: APK regels 01-05-09
« Reactie #14 Gepost op: wo, 01 apr 2009, 11:50:19 »
gerrit mot maar eens de nieuwe regels doornemen,staat in dat het millieu boek vervallen is.
en ook weer andere apk eis.
XZ-88-RR VW Polo 2 coupe de “rooie rakker”.  
HB-LZ-74 VW Polo 2f coupe
XX-37-HR VW Polo 2