Het Polo86c Register

Algemeen forum => F.A.Q. & How-to => Topic gestart door: mk1-madness op zo, 16 sep 2012, 15:37:40

Titel: Polyester
Bericht door: mk1-madness op zo, 16 sep 2012, 15:37:40
Alvast even wat voorbeelden van te gebruiken materialen en hulpmiddelen.

Links zie je een gestrooide mat dwz dat de glasdraadjes, die uit minimaal 100 kleine draadjes per stuk bestaan, met een bepaalde lengte zijn uitgestrooid op een ondergrond. Deze draden zijn aan elkaar "gelijmd" met avivage, dit lost op als de mat ingesmeerd word met hars. Deze matten kan je in meerdere diktes krijgen. Deze diktes worden uitgedrukt in grammen per m2. De meest praktische zijn vlies (flinterdun) en 300gr/m2 (foto).
 
(http://www.mijnalbum.nl/Foto-776VOSFF-D.jpg)

De rechter is een zogenaamde geweven mat en is er ook in diverse soorten. Deze matten hebben het voordeel  dat ze grote krachten kunnen weerstaan in bepaalde richtingen en ook wat dikker zijn waardoor je "minder" m2 nodig hebt en met minder dikte een sterker produkt krijgt. De draden zijn namelijk ononderbroken itt de gestrooide matten.


Links zie je, misschien wel bekend, handreinigingsdoekjes met een goed oplosmiddel voor nog niet hard geworden hars. Je ziet ze ook van andere merken in de autobranche. Je kan hiermee heel goed geknoeide hars opruimen zonder dat je iets beschadigd en natuurlijk je vieze handen mee schoon maken, zelfs een druppel op je schoenen krijg je redelijk weg.
In het midden zie je hier moduleer klei. Deze klei heeft de eigenschap dat het bij kamertemperatuur "hard" is en als je het gaat kneden word het zachter. Je kan hier scherpe hoekjes mee opvullen als je van een vorm een malletje wilt maken of van een mal een produkt wil maken. Je kan het altijd weer opnieuw gebruiken.

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-THUXYTYZ-D.jpg)

Rechts van het bekende merk zogenaamde Hot Mold Wax. Ideaal als je ergens wil werken waar je bang bent voor knoeien maar het niet af kan plakken. Inpoetsen, licht laten drogen en goed uitpoetsen, min 3x, geeft een aalgladde ondergrond waar de hars niet op hecht. Ook ideaal bij het maken van malletjes of om uit malletjes producten te halen.

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-JESANCFQ-D.jpg)

De bekende potjes van de automaterialen handel. Links met glasvezels en rechts de fijnplamuur. Met glasvezels gebruik je voor het wat grovere werk en de rechter voor het fijne.

Chirurgen handschoenen zijn heel handig en relatief goedkoop bij de apotheek of goede drogist.

Paar weetjes: In principe hecht polyesterhars niet op plastic vanwege de verschillende structuren. Kleine oppervlaktes lukt vaak wel mits goed grof geschuurd. Wel is het dan aan te raden om het plastic eerst in te smeren met een laagje hars zonder mat, dit dan te laten drogen, op te schuren en dan pas een glasmatje erop aan te brengen.

Tijdens het uitharden onstaat warmte en net als bij het lassen van metalen ontstaan er krachten die je werk kunnen verpesten. Werk dus met meerdere lagen bij dikke "dingen". Wil je twee platen polyester aan elkaar plakken, bv een doorgezaagde bumper,  fixeer dan de vorm minimaal 24h.

De glas/hars verhouding is heel belangrijk voor de sterkte; smeer er genoeg op maar rol het er goed uit. Vachtrollers(latex rollers) bevallen voor een hobby project vaak het beste.

Probeer je matten droog op maat te maken.

Tijdens het uithardingsproces kun je op het juiste moment , met een mes de overtollige randen wegsnijden.



Heb je vragen over het verwerken; pb maar, ben elke dag wel ff online. Zelf ga ik altijd naar Duursma in wolvega voor de wat grotere hoeveelheden.
Titel: Re: Polyester
Bericht door: sonic_striker op ma, 17 sep 2012, 09:15:35
Dank je voor deze uitleg  -thumbsup-
Dit is alleen voor bumpers enzo? of ook dashboards en andere interieur delen?
Titel: Re: Polyester
Bericht door: btracing op ma, 17 sep 2012, 10:11:01
Handige Harrie! Thx!
Titel: Re: Polyester
Bericht door: RoelG op ma, 17 sep 2012, 10:25:08
Dank je voor deze uitleg  -thumbsup-
Dit is alleen voor bumpers enzo? of ook dashboards en andere interieur delen?

waarom zou dat anders zijn dan? concept is toch hetzelfde?  -dunno-
Titel: Re: Polyester
Bericht door: mk1-madness op ma, 17 sep 2012, 17:10:56
Het is een algemene basis uitleg maar heb je specifieke vragen kom maar op........
Titel: Re: Polyester
Bericht door: Raymon op ma, 17 sep 2012, 17:21:28
Geld de verwerking van polyester ook voor carbon fiber Ronnie weet jij dat ?
Titel: Re: Polyester
Bericht door: mk1-madness op ma, 17 sep 2012, 17:24:16
Bij carbon fiber is de "glas" hars verhouding nog veel belangrijker, eigenlijk alleen met een vacuüm te realiseren (maw de hars er uit zuigen).
Titel: Re: Polyester
Bericht door: Raymon op ma, 17 sep 2012, 17:47:24
Dat van de vacuum begrijp ik , ik bedoelde eigenlijk is de basis hetzelfde ?
Titel: Re: Polyester
Bericht door: mk1-madness op ma, 17 sep 2012, 19:42:00
Ja  :)